Bez pochybnosti má Španielsko vynikajúce potravinárske výrobky, ale sem tam sa mi niekde z diaľky ozvú chuťové poháriky, ktoré si vypýtajú niečo slovenské pod zub. A tak sa stáva, že počas nákupov v španielskych potravinách natrafím na výrobok, ktorý chuťou pripomína Slovensko. Niekedy si však jeho chuť ešte trochu vylepším vlastným receptom.
Najčastejšie zavítam do potravín v blízkosti domu, ako je Alcampo, Simply alebo Mercadona v španielskej Zaragoze. Preto aj nižšie spomenuté produkty hľadajte prevažne v týchto obchodoch. Okrem produktov, ktoré sa podobajú slovenským výrobkom v tomto článku, v ňom nájdete aj výrobky, ktoré majú úplne odlišný obal, na aký sme na Slovensku (možno aj v Česku) zvyknutí. Naozaj mi trvalo dosť dlho, kým som ich v potravinách objavila. Pretože som pred očami mala dizajn tých slovenských a išla som ako robot, ktorý vyhľadáva podľa tvaru a veľkosti. Nuž omyl!
Španielske výrobky so slovenskými chuťami a ich recepty
Môj niekoľkomesačný zoznam prevažne španielskych výrobkov, s chuťami podobnými tým slovenským, mi iba potvrdil, že som jednoznačne na mliečne výrobky. Teda, v našej španielsko-slovenskej domácnosti ich kupujem asi najčastejšie. Na tú mäsovú časť mám partnera Víctora, a vďaka nemu nám v chladničke nechýba sušená šunka jamón serrano, panenka lomo, klobása s príchuťou papriky „chorizo“, saláma s čiernym korením „salchichón“ a sem tam aj paprikovo-klobásová pomazánka „sobrasada“.
Acidofilné mlieko alias Acidko alebo Kefír
Kéfir – firma Pastoret
Chuťou najviac podobný kefír vyrába v Španielsku spoločnosť Pastoret sídliaca v blízkosti Barcelony. Tento kyslomliečny nápoj si zvyknem dochutiť aj pomixovanými čerstvými jahodami, dochutím trochou medu a mletej škorice a mám podomácky vyrobené jahodové Acidko.
Kyslá smotana
La Créme Faiche – firma Président
V Španielsku tento výrobok nazývajú krémová čerstvá šľahačka „nata fresca extracremosa“ a je najviac podobný našej kyslej smotane. Po zmixovaní s cestovinami, alebo pri príprave gréckeho šalátu tzatziky je jeho konzistencia trochu viac tekutá, ale na chuti to nič nemení. Pripravujem z neho dokonca aj smotanovo-piškótové poháre a ak nemám po ruke klasické kakao, pridám do nej španielske CalaCao (viď produkt nižšie). Tento výrobok vyrába francúzska firma Président v Normandii – v severozápadnom Francúzsku.
Bambino alebo Karička
Crema de semicurado – firma Président
Pri francúzskej značke Président ešte zostaneme, pretože som si obľúbila ďalší ich produkt. Crema de semicurado je roztierateľný tavený syr najviac podobný výrobkom Bambino alebo Karička. V potravinách v Španielsku dostanete kúpiť rôzne druhy syrov Crema de semicurado, avšak najčastejšie používam v kuchyni práve tento (na fotografii), úplne obyčajný. Vynikajúco sa mi hodí do plnenej papriky, do ktorej okrem syra natlačím aj slaninu a cibuľu, a dám pekne udusiť na panvici, až pokiaľ zelená paprika nezmäkne.
Nátierkové maslo
Cremette – firma Hochland alebo Philadelphia – firma Président
Výrobok Philadelphiu netreba ani veľmi ospevovať, veď ho určite každý dobre poznáte. Ak nie je poruke nátierkové maslo, Philadelphia sa predáva skoro v každom španielskom obchode. Ale, ak nájdete výrobok od nemeckej firmy Hochland, budete príjemne prekvapení. Cremette sa podobná slovenskému nátierkové maslu ešte viac, než Philadelphia. No veď vyskúšajte a napíšte mi váš názor!
Bryndza
Medallones de Queso de cabra
Slovenská bryndza je len jedna a akákoľvek napodobenina jej nie je hodná. Jedného dňa som však vyskúšala experiment. Zmiešala som opäť výrobok od firmy Président – medailóny z kozieho syra „Medallones de Queso de cabra“, s trochou masla, mletej červenej papriky a vňate z mladej cibuľky. Nuž výsledok bol prekvapujúci a hodný označenia „skoro bryndza“. Viem, že bryndza sa vyrába z ovčieho mlieka, ale ani jeho kozia verzia nie je zlá.
Kakaové venčeky
Filipinos
Prejdem rovno k sladkostiam. Pamätáte si socialistické kakaové venčeky? Tak ich najpodobnejšiu chuť som našla v španielskom výrobku s názvom Filipinos, v preklade Filipínci. Majú ich niekoľko druhov, ale my zvykneme kupovať kakaové Filipinos, obalené v bielej čokoláde. Mimochodom, vyrábajú ich na severe Španielska, v meste Bilbao.
Nugeta alebo Nutella
Nocilla
Asi nepoznám človeka, ktorý by nemal rád klasickú Nutellu. Priznám sa však, že ja som na Slovensku často neodolala aj produktu Nugeta od českej značky Orion. Španieli však majú svoju značku Nocilla. Už ste ju vyskúšali? Niekedy v potravinách nájdete aj rôzne edície, kedy ich sklenené balenie môžete po vyjedení použiť ako pohár.
Španielske výrobky iných tvarov
Práškový cukor
Azúcar Glacé
Obal práškového cukru v regáloch obchodov v Španielsku ma vážne dokázal prekvapiť. Hľadala som papierové balenie a tu zrazu na mňa vyskočila zaujímavá dizajnová plastová nádoba. Kúpený práškový cukor už mám na polici asi dva roky a ubudla z neho iba polovica.
Kypriaci prášok do pečiva
Levadura en polvo
Kto by už len očakával, že kypriaci prášok do pečiva bude balený v nápadnej malej krabici? V jej vnútri sa však schováva niekoľko balení kypriaceho prášku, aký na Slovensku poznáme.
P.S. ColaCalo alias MañoCao
Na záver už len pridávam jednu zaujímavosť. Španielsky výrobok ColaCao určite poznáte. Mne sa s ňou viaže moje detstvo. Granko som vždy mala na prvom mieste, ale pamätám si časy, kedy kakaový prášok na zarábanie ColaCao ukrýval vo svojom obale malé figúrky. Boli to dinosaury a ja som musela mať aspoň jedného. Nuž a v španielskom meste Zaragoza (región Aragónsko), majú svoj personalizovaný produkt s názvom MañoCao. Maño sa nazývajú všetci obyvatelia Zaragozy, ktorí sa tu narodili. Maño, qué cacao! V preklade: Pozri starý, aké kakao!
Na úplný záver už len rada, že potravinové výrobky podobné tým slovenským môžete kúpiť aj v každom španielskom meste, kde nájdete poľské, ruské alebo rumunské obchody. Ak máte ďalšie vychytávky, budem rada, ak ich napíšete do komentára.
Ahoj Andreita,
Potešil ma Tvoj článok, pretože som sama dospela k veľmi podobným záverom! Hlavne ten práškový cukor, rada vidím že som s tým nebojovala iba ja, po cca pol roku v Španielsku som sa zmierila s tým, že tu práškový cukor skrátka nemajú a začala som si mlieť vlastný 😀 a potom som si jedného dňa všimla v obchode tu plastovú fľašu a nemohla som uveriť, že som okolo toho mesiace chodila a nikdy som to nevidela. Klasický cukor v krabici ako džús ma tiež prekvapil, ale je to celkom praktické 🙂 100% súhlasím s Pastoret kefirom, je vynikajúci. Tavený syr som tu našla od rôznych značiek, kupujem väčšinou „Veselú kravu“ lebo to poznám, ale čo mi tu dlhodobo chýba je mak a rasca. Mak som napokon našla v sieti El Corte Inglés, ale len predražený „bio“ v drobnom vrecku, a na rascu sa mi podarilo natrafiť v etnickom obchode, ale iba mletú. Momentálne som sa dala na projekt nakladania kapusty do fľaše a celá rasca by sa mi teda zišla 🙂
Pozdravujem a ospravedlňujem sa za dlhy komentár!
Hola Nadia,
som veľmi rada za tvoj komentár. Určite pomôže tvoj príspevok aj ostatným. Tak to máš už iný level, keď si sa dala na nakladanie kapusty. Ja som maximálne prišla po prípravu domácich džemov v Zaragoze :-). V akom meste v Španielsku bývaš?
Bývam v Barcelone takže to mám asi v niektorých ohľadoch jednoduchšie, keďže tu je asi viac malých „etnických“ obchodov než v menších mestách v Španielsku, nedávno som natrafila na poľský supermarket kde sa v podstate aspoň čo sa týka korenín dá zohnať všetko na čo som zvyknutá zo Slovenska 🙂 Obvykle sa snažím užívať si potraviny ktoré sú tu lokálne, ale občas sa predsa zacnie, a kapustnica na štedro večernom stole nemohla chýbať 🙂 prajem pekné sviatky!
Krásne sviatky aj tebe Nadia a hlavne veľa radosti a zdravíčka! Tvoja kapustnica určite chutila vynikajúco :-).
Ahoj. Rascu dostaneš v MERCADONA
Hola Lukas! Ďakujem za tip 🙂