…po 2 mesiacoch v Španielsku:
Áno, ešte stále ma dokáže veľa vecí prekvapiť. Ako dokumentáciu prinášam druhý diel článku Španielsko trochu inak alebo Spain is different 2. Španielska kultúra nie je na míle vzdialená tej slovenskej, ale predsa len niekedy niektoré veci sú pre mňa španielska dedina. Tak napríklad prečo pomaranče nie sú pomaranče a prečo Španieli nejedia petržlen ale iba petržlenovú vňať.
Ďalších 5 ďalších odlišností v Španielsku
1. Pomaranče nie sú pomaranče
Vysvetlím to hneď. Pomaranče, ktoré konzumujeme na Slovensku strhneme zo šupky a zjeme. Keď zistíme, že by sme sa so šúpaním natrápili, tak ich jednoducho odšťavíme. Ale tu v Španielsku sú krásne zrelé, šťavnaté a sladké od dostatočného slniečka. Napriek tomu tu existujú 2 typy pomarančov – pomaranče na konzumáciu (naranjas de mesa) a na prípravu džúsu (naranjas de zumo). Pritom môžem s čestnosťou prehlásiť, že ich kvalita je rovnaká. Ako som sa však dočítala na jednej španielskej stránke, tak pravdepodobne je za tým menší marketingový ťah. Naranjas de mesa sú drahšie a tak nútia kupujúcich do kúpy pomarančov na odšťavovanie.
2. Poštár príde rovno do bytu
Priznávam sa, že som vedela o tom, že Španieli používajú iné číslovanie bytov, ale netušila som, načo je to dobré. Popravde som si myslela, že je to dáky ich vynález. Ten, ako som však neskôr zistila, prináša svoje výhody. Keď si napríklad necháte poslať objednaný tovar priamo domov. Okrem klasickej adresy uvediete aj poschodie a písmeno bytu (napríklad 4B). Poštár vám potom rovno zazvoní pri dverách. Ak vás nezastihne doma, lístoček o uložení zásielky vloží do schránky, ktorá je taktiež označená číslom bytu a vy si zásielku vyzdvihnete na pošte.
3. Chceš rybu? Zober lístok
Nielen na miestnych trhoch, ale aj v každom veľkom supermarkete nájdete veľký pult s ponukou čerstvých rýb a morských plodov. Neplatí tu však, že sa všetci klasicky postavia do radu. Treba si tu vydvihnúť lístoček s poradovým číslom a keď predavačka ohlási vaše číslo, ste na rade. Ak si neviete rady, ako naporcovať doma rybu, nič sa nedeje. Predavačka vám ju pripraví, ako si želáte a ak si želáte, k rybe dostanete v Španielsku petržlenovú vňať zdarma. Avšak nie jeho koreň, ale iba „listy“. Španieli jednoducho petržlen nejedia. Sem tam ho prihodia iba do vývaru, aj spolu s mrkvou.
4. Mäso sa strihá nožnicami
Gurmáni a profesionálni kuchári zaiste používajú špeciálne nožnice na krájanie mäsa, ale preboha, v jednej domácnosti, aby sa papier, tenký plast a kuracie mäso strihali jednými nožnicami? Tak áno, tu je to možné. Videla som to na vlastné oči vo viacerých domácnostiach.
5. Prirážka pri kúpe potravín
Ak vám záleží na tom, čo vás bude stáť večera, mali by ste ísť nakúpiť pred desiatou hodinou večer. Inak vás potraviny vyjdú viac kvôli večernej prirážke vo veľkých potravinových reťazcoch. Prirážka na potraviny platí aj nedele a štátne sviatky. V malých potravinách je to iné. U Číňanov nájdete úzky výber potravín, ale za rovnakú cenu skoro 24 hodín denne.
Zaujímajú vás aj ďalšie odlišnosti medzi Slovenskom a Španielsko? Po troch mesiacoch života v Zaragoze som spozorovala odlišnosti spísané do článku Španielsko trochu inak 3.