námestie plaza del pilar, zaragoza

…po 3 mesiacoch v Španielsku:

Nečakala som, že odlišností medzi Slovenskom a Španielskom stále pribúda. Ak by som si ich nezapisovala, pravdepodobne by som na ne postupom času aj zabudla. Dnes vás zavediem na miestny trh, takú malú Miletičku v centre Zaragozy a vysvetlím zvyklosti s nakupovaním morských príšeriek a netradičných kúskov zeleniny. Čo je teda iné?

  1. Divne vyzerajúca zelenina

    Na Slovensku nie sme zvyknutí kupovať neznámu zeleninu a preto nižšie spomenutá zelenina bola pre mňa výzvou, aby som ju kúpila a pripravila z nej chutné jedlo. Mangold (aselga španielsky) bola kedysi veľmi obľúbená zelenina zo Stredomoria, ktorú vytlačil špenát a preto sa na Slovensku menej predáva. Za to v Španielsku nechýba v žiadnej predajni ovocia a zeleniny. Nadrobno nakrájané listy sa hodia do horúcej vody na 10 minút. Na malej panvici sa do zlatista usmaží cibuľka a cesnak, poprípade aj kúsky šunky jamon serrano, čím sa poleje scedený mangold. A môže sa konzumovať. Buen provecho!

    Medzi ďalšiu netradičnú zeleninu patrí nepochybne borák a artičoka.

    Boraja = borák
    Pre mňa ďalšia neznáma. Je to zelenina, ktorá je údajne veľmi zdravá, avšak jej čistenie vám zaberie hodinu. Konzumujú sa stonky, ktoré treba očistiť od jemných chĺpkov, miestami až bodavých.

    Alcachofa = artičoka
    Táto zelenina nie je až taká neznáma v slovenskej zemi. Avšak málokde ju nájdete ležiacu pri ostatnej zelenine, ako je cuketa, baklažán alebo paprika. V Španielsku však áno. Zvykne sa tu pripravovať na tisíc spôsobov. Upiecť v trúbe, naplniť šunkou jamón serrano alebo hríbmi.

  2. Príšerky, ktoré nemajú meno

    Donedávna som všetky mušle hádzala do jedného vreca. Boli pre mňa mušle. Ešte menšie odlišnosti som vďaka viacerým návštevám v Taliansku rozoznala „vongole“ (venušine mušle) a „cozze“ (slávky) a tým to pre mňa skončilo. V Španielsku sa volajú almejas (mušľa) a mejillones (slávky). Avšak spomedzi toho množstva príšeriek sa mi v Zaragoze podarilo ochutnať aj „britvovku atlantskú“ (navajas) a „hrebenatku“ (venera). Ak poznáte dobrý lexikón morských príšer aj s obrázkami, sem s ním do komentára.

  3. Petržlen sa pýta v rybe

    Ak si na rybacom trhu v Španielsku (pescadería) kúpite morskú príšerku, ktorú vám aj naporcujú, môžete si k  nej vypýtať aj petržlen (perejil). Ten dostanete zdarma. Nie je to však železným zvykom v každom stánku s rybou, ale vyzerá to na historický zvyk.

  4. Do autobusu iba cez dvere vodiča

    Aby sme sa stále nemotali okolo témy jedla, prejdeme do autobusu. Konkrétne do mestskej dopravy. Nech vás ani len nenapadne nastúpiť do hocijakých dverí autobusu. V Španielsku sa nastupuje cez dvere vodiča, ktorý má takto všetkých cestujúcich pod kontrolou. Ak máte mestskú kartu, označíte si ju v termináli pri vodičovi alebo si priamo u vodiča kúpite lístok. Nezabudnite, že na vystupovanie použijete všetky dvere, okrem tých vodičových.

Rybí trh v Mercado Gran Via, Zaragoza
Rybí trh v Mercado Gran Via, Zaragoza

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *